Onlangs een nieuwe bureaustoel aangeschaft voor bijvoorbeeld op kantoor of voor thuis? Uit een onderzoek van Fellows (2019) blijkt namelijk dat de helft van de Nederlanders die in loondien
st werkt en een kantoorfunctie heeft, wel eens lichamelijke klachten heeft. Een goede bureaustoel heeft verschillende verstelbaarheden om een gezonde zithouding te realiseren en lichamelijke klachten te verminderen of te voorkomen. Op basis van internationale normeringen beschikt een goede bureaustoel over de volgende verstelmogelijkheden: zithoogte, zitdiepte, hoogte en helling van de rugleuning, armsteunen en bewegingsdynamiek. Hieronder leg ik je uit hoe je jouw bureaustoel stap voor stap instelt. Mocht je er niet aan uit komen of nog vragen hebben, dan horen we dat graag!
Voorbereiding
Ter voorbereiding van het instellen van je bureaustoel is het verstandig om afstand te nemen van je bureautafel. Je bureaustoel is namelijk leidend wanneer je je werkplek optimaal wilt inrichten en vervolgens pas je de hoogte van je bureautafel aan je bureaustoel. Daarnaast is het goed om er voor te zorgen dat de bureaustoel als ‘standaard’ is ingesteld. Met standaard wordt hier bedoeld: zitting staat op zijn laagst, zitting tegen de rugleuning aan en rugleuning staat vast.
1. Zithouding
“Zorg dat de heupen iets hoger komen te staan dan de knieën”
Zet beide voeten stevig op de grond en zorg ervoor dat je goed achter in je stoel gaat zitten. Laat de stoel omhoog komen tot dat je heupen net boven je knieën uitkomen en zorg dat je voeten op de grond blijven staan. Op deze manier zorg je voor een goede doorbloeding van je benen. Voorkom dat je het gevoel krijgt voorover te vallen, dan zit je nog te hoog.
2. Zitdiepte
“Zorg dat de zitdiepte zo wordt ingesteld dat er een gebalde vuist tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie past”
Ga opnieuw goed met je rug tegen de rugleuning aan zitten en zorg dat je een rechte rug hebt. Zet je vuist tussen de voorkant van het zitvlak en je knieholte. Verstel de zitdiepte totdat je vuist de binnenkant van de knieholte aanraakt. De ruimte waarin de vuist past voorkomt beknelling van bloedvaten en zenuwen in de knieholte als je je benen naar achteren haalt.
3. Rugleuning
“Zorg dat bolling van de rugleuning en een eventuele lendensteun goed in de holte van de onderrug valt”
Ga goed met je rug in de stoel zitten en zorg ervoor dat de rugleuning ondersteuning bied vanaf de wervelkolom tot onder de schouderbladen. Als de rugleuning te hoog staat ingesteld drukt deze tegen je schouders, waardoor je een ingezakte houding aanneemt en je naar voren wordt gedrukt. Belangrijk is dat de rugleuning op de juiste plaats zit en de juiste ondersteuning geeft. Een eventueel aanwezige lendensteun moet precies in de holte van de onderrug worden geplaatst; deze zorgt voor extra steun in de lage rug.
4. Armleuningen
“Houd je ellebogen naast je lichaam en maak een hoek van 90°”
Armleuningen, ook wel armleggers genoemd, worden vaak onderschat in waarde voor een juiste (ergonomische) zithouding. Armleuningen kunnen helpen bij het ontspannen van de nek, schouders en armen. De hoogte van de armleuningen kan worden bepaald aan de hand van ellebooghoogte. Je houdt je ellebogen naast het lichaam en maak een hoek van 90°. Belangrijk hierbij is dat je de onderarmen kun laten rusten op de armsteunen terwijl je schouders ontspannen zijn. Het puntje van de elleboog is de hoogte waarop je de armleuningen instelt.
5. Bewegingsdynamiek en bureaublad
“Actief werken”
Dynamische bureaustoelen kunnen bewegen. Daarom adviseer ik ook om het bewegingsmechaniek van de bureaustoel los te zetten. Hierbij is het van belang om de tegendruk van de rugleuning juist in te stellen. Het doel hiervan is dat je mooi rechtop kan zitten en de ondersteuning voelt. Zet je je lichaamsgewicht in, dan komt de stoel in beweging. Hierdoor word je rug te alle tijden ondersteund, of je nu licht naar voren gebogen bent om naar je scherm te kijken, of achterover leunt tijdens een telefoongesprek. Het voelt aan het begin misschien wat onwennig, maar geef jezelf de kans om eraan te wennen. Het resultaat loont…
Tot slot pas je de hoogte van je bureau(blad) aan. Deze komt op dezelfde hoogte als de armleggers zodat het bureaublad een verlengde wordt hiervan.
ieuwe bureaustoel nodig?